Acting for Change är #TGVS

teaterverksamhet för asylsökande och nyanlända

Vill du spela teater?

Nu startar vi upp TGVS teaterverksamhet Acting for Change år 3.

Välkomna till prova-på Workshop med Acting for Change 2 oktober

Vi söker nya medlemmar- svenskfödda och utlandsfödda över 18 år som vill delta i teaterverksamheten en kväll i veckan. Inga förkunskaper krävs.

Är du nyfiken kom till vår prova-på Workshop tisd 2 okt kl. 18.30 -21.00 i Here4You Connexion Wests lokaler på Bäckby, Välljärnsgatan 488.

Föranmälan till verksamhetsledare Maria af Malmborg Linnman,

maria@mariaafmalmborg.se, 0731-812717

HOME eller Om kärleken… är Acting for Changes andra föreställning efter HOPE

Acting for Change år 2 – arbetar nu fram föreställningen HOME eller Om kärleken…i samarbete med 4:e teatern.
– Vi är glada över samarbetet med 4:e teatern i Västerås där föreställningen spelas under vecka 22, -18 som en del i deras gästspelsverksamhet, säger Maria af Malmborg Linnman.

De åtta medlemmarna i gruppen från Syrien, Afghanistan och Eritrea har fått tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd (alla utom en) och är nu inne i etableringsfasen. Pjäsen bygger på medlemmarnas egna tankar och berättelser som interfolieras av den spanske dramatikern FG Lorcas kortpjäs “Om kärleken – teater av djur”.

Föreställningen kretsar kring frågan om identitet och hemmahörighet.
Vad är ett hem?
Hur kan jag bygga ett nytt liv i Sverige? Hur ser min framtid ut?
Är det möjligt att ”minnas mot morgondagen”?
”En dag ska jag bygga ett slott av pengar och där inne ska jag skydda alla jag någonsin älskat” Evin Ahmad

Manus: Maria af Malmborg Linnman och gruppen
Regi: Maria af Malmborg Linnman
Scenografi: Wessam Darweash

– kommentarer om AFCs föreställning HOME eller Om kärleken, juni-18:

”Den mest konstnärliga, mest berörande, ironiska, galnaste, vackraste föreställningen på denna sida midsommar. Vi blev imponerade! Gå och se! ”

”Tack för en mkt angelägen o starkt berörande föreställning HOME ikväll den 1 juni. Borde spelas inför Sveriges riksdag!!”

”Tack för en mycket tänkvärd kväll!!!! Vi vill tacka och hälsa så mycket till hela ensemblen för en mycket bra föreställning.”

”En stark föreställning om att vara ny i ett land och skapa sig ett hem. Berättelser som alla borde höra. Tack Acting for change! ”

HOME eller Om kärleken
Foto: Anna-Karin Frelén Skog 

 

14 juni 2018

Acting for change spelade idag en sista utsåld föreställning av pjäsen Home, som är en skarp kritik mot Migrationsverket och svensk flyktingpolitik i regi av Maria af Malmborg Linnman. Efter föreställningen hade skådespelarna ett samtal med riksdagsledamoten Vasiliki Tsouplaki (V), oppositionsrådet Anna Maria Romlid (V) och partistyrelseledamoten Linn Wegemo (V) om teater och om hur livet blev efter  förlusten av en familj, ett land och möjligheten till ett sammanhang i Västerås.

Acting for Change startades i september 2016 av Maria af Malmborg Linnman. Maria som är verksamhetsledare är skådespelare, regissör, pedagog och leder gruppens arbete.

– Vi träffas en kväll i veckan i Trixteaterns lokaler här i Västerås. Från starten och fram till nu har antalet medlemmar varierat, men höstens teatergrupp består  av ett tiotal medlemmar med ursprung från Syrien, Afghanistan, Tadjikistan och Eritrea, berättar Maria.

Acting for Change bedrivs som en studiecirkel kopplad till Kulturens Bildningsverksamhet utifrån de grundläggande demokratiska värderingar såsom allas lika värde, tolerans och respekt för individen. Med hjälp av teaterns universella språk är syftet med Acting for Change att underlätta integration och skapa nya kontaktytor. För publiken hoppas gruppen bidra med nya kulturella yttringar, ökad förståelse och tolerans för de asylsökande och de nyanländas situation.

– Det gäller att tillvarata de kompetenser och erfarenheter som de asylsökande och nyanlända har och motverka passivitet och destruktivitet under asylprocessen, samtidigt som vi förbättrar deras kunskaper i svenska språket och om det svenska samhället. Vi arbetar för att motverka fördomar ur ett normkritiskt perspektiv, säger Maria.

 

Integration på ett djupare plan som det här projektet syftar till, kan ge ringar på vattnet-effekt och inspirera andra att ta vid i olika kulturella former.  Maria vill visa att det är möjligt, trots språkbarriärer och olika kulturella bakgrunder att mötas i teaterns språk.  De medverkandes erfarenheter och kulturyttringar, genomsyrar projektet, vilket kan sporra och stärka självkänslan hos andra kommande kulturprojekt som syftar till integration.

– Vi vill visa att det är möjligt att kommunicera på ett djupare plan med teaterns språk mellan olika nationaliteter, skapa hopp, glädje och tillsammansskap, vilket motverkar segregation.

För mer information om Acting for Change, kontakta Maria af Malmborg Linnman  maria@mariaafmalmborg.se

 

HOPE – en föreställning av och med Acting for Change.

I maj 2017 hade pjäsen ”HOPE” – en föreställning av och med Acting for Change – sin urpremiär på Västmanlands Teater i Västerås.  ”HOPE” är resultatet av TGVS teaterverksamhet Acting for Change för asylsökande som startade i september 2016.  Föreställningen producerades i samarbete med Västmanlands Teater, projektet finansierades med bidrag från Kulturens Bildningsverksamhet, Operation Innovation RK samt Västerås Stad.

Pjäsen bygger på de medverkandes egna berättelser och tankar, vi får följa processen med arbetet i gruppen under året, om förtvivlan, om hopp, om längtan och drömmar. ”HOPE” är en dokumentär, scenisk berättelse om de asylsökandes villkor, deras historia, om Migrationsverkets beslut om förflyttningar med kort varsel, om längtan efter fred. I gruppen som från början bestod av 13 män och kvinnor från Syrien, Irak och Afghanistan blev tillslut bara 4 kvar.  Vad hände med gruppens medlemmar – de som förflyttades och de som blev kvar? Pjäsen innehåller filmintervjuer med tidigare medlemmar samt tre korta scener ur en klassiker.  ”Hope is the secret for the existence of Human kind.”

Ur programbladet till HOPE

”Ni som här inträder, låt hoppet fara” stod det ovanför porten till Helvetet i Den Gudomliga Komedin, Dantes berömda verk från 1300-talet. I Dantes Helvete kan inte hoppet överleva eller existera, vore så fallet skulle det inte vara ett helvete. Och visst – utan hopp dör det mänskliga inom oss, sakta men säkert. Det förlorade hoppet kan resultera i hat. Hopplösheten kan ta sig uttryck i desperata handlingar, i våld och brutal extremism. Vi behöver känna hopp inför framtiden och vår existens. Men hur kan vi tillföra hopp till de vars hopp gått förlorat?”Hoppet är en skör planta som kräver näring i form av kollektiv tillit”, hörde jag Göran Rosenberg säga i en radiokrönika under våren. Kollektiv tillit. Hur kan en bevara, förstärka och förmedla kollektiv tillit i en värld där oskyldiga män, kvinnor och barn slaktas? Som påverkar oss dagligen, får oss att må mer eller mindre illa på grund av orättvisor och det brutala våldet? Varifrån tankar vi tillit? Tilliten finns förhoppningsvis i våra nära relationer, tilliten skapar vi inom familjen, tillsammans med våra vänner, i en mindre krets som kan utvidgas till en större. Vår kärlek till varandra skapar tillit.  Jag tror att kärlek är basen för tillit. I mötet med för oss okända kan vi välja – ska jag lita på den här människan eller inte? Ska jag möta den okände med tillit eller misstro? De människor som mot alla odds tagit sig hit till oss från krigsdrabbade områden har valt livet – tilliten och hoppet. Livet är värt att kämpa för, de har lämnat helvetet bakom sig. När jag möter okända från krigsområdena ser jag deras kärlek, deras tillit och hopp om en bättre framtid. Och där möts vi – i kärlek, tillit och i kampen för en bättre framtid.

Maria af Malmborg Linnman

 

Manus: Maria af Malmborg Linnman och gruppen
Regi: Maria af Malmborg Linnman
Scenografi: Wessam Darweash
Ljusdesign: Anders Lundqvist
På scen:Anas Alasad, Louie Alemam, Mohammad Isai, Morhaf Moghdeb, Slaven Spanovic, Cicilia Sedvall, Maria af Malmborg Linnman
På film:Huda Alsous, Amer Alkhafagy, Hassan Alkhafagy, Ali Alkhafaji, Zara Haidari, Fares Alhajali

 

Jag vill tacka dig Sverige
Du var väldigt generös
Du tog emot mig när jag flydde och frös
Jag är en flykting mina damer och herrar
Jag kom hit med en kropp som darrar
Och ett ansikte som kan knappt le
Och min själ vägrade följa med
Den står på knäna fortfarande där
Snyftar och undrar var jag är
Och jag är här med ångest försöker börja ett nytt liv
Ett minne som skär i mitt hjärta som en kniv

Dikt av Mohammad Kanaan, boende i Norberg.

Föreställningen HOPE kommer att spelas vid flera tillfällen under 2017, kommande föreställningar är planerade:  9 september kl.19,00  Hammarteatern i Hallstahammar

15 och 16 september kl 19.00  4:e teatern i Västerås

Biljettbokning: http://boka.elektrabio.se/vasteras/resource/detail/hope/24668/2017/8/28

Biljettpris: 120:- Kulturnatten 16/9 Fri entré

Varmt välkomna!

 

 

Acting for Change bjöds in för att medverka vid Miljöpartiets möte med kulturminister Alice Bah Kuhnke på Global Café i Västerås den 1 juni 2017 för att få tillfälle att spela upp några korta scener ur föreställning HOPE.

Slået op af Lotta Görling i Torsdag den 1. juni 2017

Kommentarer om HOPE i media:

“Det är en konkret och starkt berörande teatral berättelse om vår tids viktigaste och humana katastrofer.Tack! … ett scenkonstverk”

“…Och jag får mig till livs en stor upplevelse, en vacker sorglig, genial och ett möte med människor som i första hand var litteraturvetare, sömmerskor, studenter, arbetare och i andra hand migranter och först i tredje hand av annan nationalitet. En föreställning om hoppet, kärleken, om längtan efter fred och ett integrerande lyssnande. ”

“Ljuset, samtalet och HOPE <3 Jag är drabbad, tillintetgjordoch samtidigt pånyttfödd. Tack Maria och Acting for Change!”

“Har just varit med om en helt fantastik upplevelse. Har skrattat och gråtis på premiären av föreställningen HOPE”

“Det gick rakt in i hjärtat!  Maria af Malmborg Linnman har gjort ett superjobb”

“Tack för en välgjord och gripande föreställning med fantastiks skådespelare! Jag både skrattade och grät. Det borde vara obligatoriskt att se föreställningen för personal hos Migrationsverket, politiker och kommunen. Hoppas ni kan spela upp den vid fler tillfällen. ”

Hemsidor:

Maria af Malmborg http://www.mariaafmalmborg.se

Kulturens http://www.kulturens.se

Trixteatern http://www.gycklarna.com