I dagens VLT skriver vi att vi kommer bjuda in de politiska partier som sitter i Västerås kommunfullmäktige till rundabordssamtal om hur vi tillsammans kan arbeta för ett bättre Västerås för alla. Här är hela texten (finns också på webben):

För ungefär ett år sedan pratade politiker om att skapa andrum genom att göra åtstramningar i Sveriges flyktingpolitik. Före sommaren stramades läget åt än mer när bl.a. familjeåterförening stryptes. Nu ligger Sverige kanske inte på EU:s lägsta nivå vad gäller flyktingpolitik men faktum är att långt färre flyktingar kommer till vårt land nu.

Samtidigt så fortsätter dödandet i Jemen, Syrien och många andra områden. Människor flyr alltjämt över Medelhavet och dör fortfarande i stora antal. I maj konstaterade FN att 2.500 människor hade dött på Medelhavet i år. Att detta ska tillåtas fortsätta är ofattbart. Människor är på flykt och behöver hjälp, det har inte ändrats även om vårt lands politik har.

Våra hjärtan brister när vi nyligen såg femåriga Omran Daqneesh sitta ensam i ambulansen efter hans byggnad bombats i Aleppo, Syrien. Precis som det brast när vi såg treåriga Aylan Kurdi ligga livlös på en strand i Grekland för lite över ett år sedan. Precis som det brister nästan varje dag när vi ser hemska bilder från krig runt om i världen.

Onekligen står vi i Sverige och Västerås inför fortsatt stora utmaningar och ingen inbillar sig att det finns enkla lösningar. Även om långt färre flyktingar anländer i Sverige nu jämfört med ett år sedan finns alltjämt ett antal nyanlända i Västerås. Behovet av att hjälpa dessa människor kvarstår vilket vi ser varje dag. Vi som ideell förening försöker hjälpa där vi kan men, som vårt namn antyder, vi tror verkligen på att tillsammans kan vi göra skillnad.

Därför kommer vi inom kort bjuda in alla partier i Västerås kommunfullmäktige till rundabordssamtal om hur vi kan arbeta tillsammans. Vi antar att alla partier vill vara med i en sådan diskussion för att de vill alla västeråsares bästa.

Cicilia Sedvall, ordförande Tillsammans Gör Vi Skillnad

Vicktoria Bagi, vice ordförande Tillsammans Gör Vi Skillnad